Шашлик рецепти маринадів та способів приготуванняІ так на носі святкуванні природа а на природі що головне це шашлик до вашої уваги рецепти маринадів до шашлику та рецептиприготування шашлика
Рецепти маринадів для шашлика
Кефір, Молоко, Майонез - у кефірі
- М'ясо
нарізувати шматочками, лук кільцями, скласти в каструлю шарами,
поперчити, солити тільки за півгодини до жаріння. Залити кефіром, щоб
покривало м'ясо. Маринувати від 10 до 24 годин.
- у молоці
- Молоко,
м'ясні скибочки, лук, оцет, трохи часу Замочування скибочок проводиться
в молоці з оцетовим розчином (на смак). Процес замочування триває
близько діб.
- у майонезі
М'ясо
нарізувати шматочками, скласти в каструлю, додати нарізаний лук і
майонез (на 1кг. м'яса 1 банку майонезу), все перемішати. Потрібно дати
м'ясу просочитися 1 година. Шашлик буде готовий, коли м'ясо покриється
червонуватою скориночкою. - Помідори
Нарізувати
дрібно помідори (краще м'які), лук частина кільцями, частина на терці,
м'ясо шматочками. Скласти в каструлю, поперчити, посолити (краще солити
за півгодини до початку жаркі). Перемішати і під гніт. Маринувати не
менше 5-6 годин, краще 20-24. При жарінні поливати - маринадом, що утворився. На 1 кг м'яса 0,5 кг лука і 0,5 кг помідорів.
- Помідори
дрібно шинкуєш(якомога дрібніше - щоб сік відразу дали), спеції на
смак, для пікантності можна болгарський перець покришити.
- Купуємо
максимально стиглі, краще навіть перезрілі. Руками розминаємо, поки не
перетворяться на рідку кашку. Ріжемо цибулю колечками, і знову довго
мнемо, поки помідорам сок не віддасть. Додаємо насіння киндзи, червоний
пекучий перець. Трави -только якщо цілими гілочками, щоб до м'яса не
липнули при жарінні. І – обов'язково - видавлюємо туди один апельсин,
він зробить смак набагато багатше. Тепер кидаємо в цю масу свинячу
шийку, і поки буде готове вугілля - через 1 годину - м'ясо буде
повністю готове.
- Мінеральна газована і негазована вода
- Мінвода
- нарзан негазований (продається в зелених пляшках), і лимон (беремо
вилку і весь вміст витягуємо, виходить і сік і трішки м'якоті, а
шкура... ну можна звичайно і цедру терти, але, здається, це на
любителя). Способу як слід пом'яти таке м'ясо я не знаю, тому і
маринується або мінводой + лимон або вином. У маринад може входити в
малих порціях кардамон.
- Яловичину спочатку вимочити її в газованій
воді, тоді м'ясо стане м'яко і швидше приготується. Далі все просто -
зрізаєте зайвий жир і ріжете м'ясо на невеликі шматочки, потім
провертаєте через м'ясорубку лук і змішуєте з м'ясом. Після цього
берете справжню аджіку і змішуєте з нею м'ясо, а далі даєте йому
наполягати протягом доби. Шашлик вийде м'яким, ароматним і соковитим.
- Цитрусові: лимони, апельсини
- На
4 кг свинини, 2-3 штуки лимона і стільки-ж апельсинів (залежно від
розміру), 1,5 кг лука, спеції (можна купити пакетик спеціально для
шашликів, його якраз вистачить). Вичавлюю сік з лимонів і апельсинів,
туди-ж висипаю спеції і можна додати трохи цукру (пару столових ложок)
- перемішати. Ріжу цибулю крупно (на четвертинки) і, розбираючи його
руками, укладаю перший шар, на нього шар порізаного м'яса і поливаю
частиною маринаду і так поки все не закінчитися. Час
- маринування - від ночі в холодильнику, до декількох годин на природі. Солю і перемешиваю за 20-30 хвилин перед приготуванням.
- На
1,5 кг свіжій свинини - нарізувати колечками 3 цибулини (середнього
розміру), вижати сік з 2 лимонів, порубати пучок кинзи, сіль-перець на
смак (коли перемішуєш все це, пробуй). Маринується приблизно півдня.
- Горілка
- На горілці з кинзой і щіпкою соли. Готувалося хвилини за 20 з маринуванням.
- Без маринування
- Край
філе треба розрізати уздовж шматка на такі «ковбаси». Надягаєш м'ясо на
шампур, обмотуєш туго ниткою по всій довжині, можна натерти аджікой,
перцем і сіллю, можна взагалі нічим не натирати, поливаєш (натираєш)
маслом і смажиш до улюбленого ступеня прожареної.
- Обліпиха
- Порубати, пом'яти в холодній воді, залити соком обліпихи, можна смажити через 2 години (чим більше, тим краще).
- Оцет
Столовий
оцет + рослинне масло з розрахунку 1/3 стакана першого і 1 стакан
другого на 5-ти літрову ємкість. М'ясо - скільки влізе (це приблизно 3
кг), сіль, перець і т.п. на смак. Масло не дає при жарінні волозі
випаруються, так що сабж підлозічаєтся соковитим і м'яким. З дешевих
маринадів цей дає якнайкращий результат. Маринувати години 3. - Яйця
- Яйця
б'ються в посудину, додаєш м'ясо, все це перемішується поки від яєць не
залишиться однорідної маси, додаються спеції, можна для приколу трохи
панірувального сухаря насипати. Ефект, приблизно, такий же, як з маслом
в попередньому рецепті. Тільки треба розраховувати так, щоб на м'ясі
яєчної маси було мало, а то вийде яєчня горіла.
- Вино
Воду
1,5 літра кип'ятимо, потім туди сипем лук, часник, перець (чорний,
червоний, горошком), лаврушку і т.д. щедрою рукою. Потім солимо так,
щоб на смак було як розсіл від огірків (солоне, але не гірке). Потім
ллємо туди найзвичайніше і кисліше біле вино (2х 0,7л). М'ясо маринуємо
8-часов. Або ллємо оцет замість вина до кислого смаку (як не стигле
яблуко, або як журавлина) Маринуємо 3 години. З - оцтом головне не переборщити, інакше м'ясо буде сухе і кислувате.
- У
каструлю (або іншу ємкість) наливається на 2 пальці рослинного масла, а
потім кладутся шари - лимон кружечками, лук кільцями, м'ясо, трохи
присолюється і перчиться, лимон кружечками, і так до тих пір, поки не
кінчиться м'ясо.Потім все це заливається сухим білим вином,
накривається кришкою меншою по діаметру, чим каструля, придавлюється
зверху і ставиться на ніч в холодильник.
- Заварка
- Пачка
п'ятдесятиграма чаю заварюється напівлітром крутого кип'ятку і
наполягає 10-15 хвилин. Звичайно, в нашому випадку чай беремо трохи
краще, ніж той, який, в часи не так вже і віддалені, вживали для цього
зеки. Я найчастіше беру для цього не дуже дорогою Dilmaн Toр Bru.
Загалом, сорт піде будь-якою досить екстрактний, з хорошим змістом
таніну. Ну, і обов'язково чекаємо, поки наш чифірь остигне, зливаємо
його з осаду і заливаємо їм м'ясо. "Маринується" м'ясо три-чотири
години, за цей час відбувається його ферментація.
- Цибуля
- для
цього шашлику береться свинячий бік з хребцями і відрубаною тонкою
частиною ребер. Сало віддаляється (на любителя можна не повністю).
Гострою сокирою рубаємобік на порційні шматки завтовшки в два ребра -
отримуємо трикутні шматки вагою близько напівкілограма товщиною 2,5-
див. Ріпчасту цибулю ріжемо півкільцями, достатньо крупно. для маринаду
беремо чорний і червоний перець, мелений коріандр або хмелі-сунелі,
можна додати дрібно різану зелень кропу або кинзи: все змішуємо.
Сумішшю натираємо м'ясо. Після цього потрібна дуже груба чоловіча сила
- треба посипаючи шматки м'яса луком з силою лук вминати (щоб роздавити
його). Чим ретельніше виконана остання операція - тим краще. Залишаємо
м'ясо із спеціями і луком в прохолодному місці годин на 4 (можна і
більше, але не більше 12 годин - лук почне давати неприємний смак).
- Пиво
- Лук і м'ясо 1:2 заливаєш пивом, щоб покрило, 1ч і готово на вогнище.
- Кетчупи і інші соуси (соєві і т.д.):
- Свинячі
ребришки непогано відварити в маринаді з кетчупа, вина, зелени,
часнику, лука, перцю, соєвого соусу і ін., хвилин 15-20, а потім
зажарити на грилі, маринад на ура йде як гарячий соус.
- З курки, і з
індейки, і з осетрини. Змішуєте аджіку з свіжою томатною пастою до
рідкої консистенції, і додаєте туди пропущені через м'ясорубку лук,
часник і зелень. Опускаєте туди шматочки осетрини, курки або індички.
Осетрину треба готувати відразу, а курку можна недовго промаринувати.
- 50
мл соєвого соусу (бажано грибного, якщо немає, то можна додати 1/4
грибного бульйонного кубика), 50 мл лимонного соку або винного оцту, що
1-3 тиснуть зубчика часнику, по 1 ч.л. соли, цукру, чорного перцю і
паприки. Все змішати і помістити в цю суміш все, що душі завгодно -
курку, ноги, будь-якого птаха, будь-яке м'ясо мінімум на 2 години.
- Інші варіанти
- у соку гранатовому
- у соку виноградному
- у соку томатному
- у соку журавлинному (зовсім недовго)
- у оцті, що наполіг на травах
- у великій кількості лука і сильногазірованной мінеральній воді
- у провині навпіл з коньяком
- оцет звичайний
- оцет, розведений вином
- вино біле сухе (Аліготе, Ркацителі, Рислінг і т.п.), чим дешевше, тим краще
- вино квасне сухе
- вино сухоє з лимоном
- оцет виноградний
- у чорному хлібі
- зелені яблука
- у розчині соусу "Чилі"
- Маринад простої для м'яса
- дичини
- для
приготування маринаду буде потрібно: по вибору квас, сироватка, кефір
або зняте молоко; мед, лук - на смак. Залити м'ясо квасом, сироваткою,
кефіром або знятим молоком на 10-12 годин. М'ясо старих тварин
заливається цими ж заливками, але вже на 1-2 дні або можна залити таке
м'ясо холодною водою навпіл з квасом з додаванням меду і лука на смак.
Замариноване м'ясо повинне знаходитися в прохолодному місці.
- Маринад гарячий для м'яса дичини
- для
приготування маринаду буде потрібно: вода - 2л; сіль - 2 ч.л.; лавровий
лист - 2 шт.; гвоздика - 2 бутони; мускатний горіх тертий - на смак;
корінь петрушки - 2-3 шт.; лук ріповий - 2-3 цибулини; морква - 2-3
шт.; часник - 5-6 часточок; столовий або виноградний оцет - 1/2 стакана
Сіль розчинити в киплячій воді, потім додати прянощі, кружечки
очищеного кореня петрушки і проварити 3-5 хвилин. Лук порізати
кільцями, моркву нашаткувати, часник розім'яти і додати до відвару.
Туди ж влити оцет і довести все до кипіння, злегка охолодити і залити
м'ясо гарячим маринадом. Посуд з м'ясом накрити кришкою і укутати, щоб
зберегти аромат маринаду.
- Маринад холодний часниковий
для
приготування маринаду буде потрібно: червоне вино - 1л; вода - 1л; оцет
- 1 стакана; сіль - на смак; морква - 1 шт.; селера - 1/2 невеликого
кореня; часник - 2-3 головки; лавровий лист - 2 шт.; чорний і запашний
перець - 10-15 горошин Очищене і дрібно нашатковане коріння залити
вином, водою і оцтом, додати сіль і приправи для аромату (окрім
часнику) і проварити на слабкому вогні 10-15 хвилин. Зняти з вогню,
додати дрібно нарізаний часник і добре охолодити. М'ясо заливати тільки
холодним маринадом! Курячий шашликСклад: 1кг курячого філе, 1 головка цибулі, 2
зубки часника, 1ст ложка свіжого імбиру, 2ст ложки лимонного соку, 3ч
ложки меленого коріандру, 3ч ложки меленого кмину, 3ч ложки карі, 100г
натурального йогурта, сіль за смаком.
Приготування:
грудинку порізати на 3см кубики. 30 дерев'яних паличок вимочити в
холодній воді протягом 2х годин. В кухонному комбайні помолоти цибулю,
часник, імбир додати лимоний сік і всі приправи. Висипати отриману
суміш в глибоку миску додати йогурт і сіль. М'ясо замаринувати в
отриманому соусі на 2-5 год. Потім надіти на палички і смажити на грилі
або звичайній сковорідці.
Шашлик класичний
Склад: 1кг м'яса свинини (за бажанням можна взяти інше м'ясо), 2-3 головки цибулі, оцет, вода, перець чорний мелений, сіль. Приготування:
М'ясо нарізати невеличкими шматочками, поперчити, посолити. Цибулю
порізати кільцями, додати до шашлику, залити оцетом і водою (1/2),
залишити маринуватись на 10-15 годин. Коли м'ясо замаринувалось можна
приступати до смаження.
Смачного і веселого святкування!!
|