Головна » 2011 » Липень » 1 » НА ВЕСІЛЬНИЙ РУШНИЧОК ПІД ЗВУКИ ВАЛЬСУ МЕНДЕЛЬСОНА
18:15
НА ВЕСІЛЬНИЙ РУШНИЧОК ПІД ЗВУКИ ВАЛЬСУ МЕНДЕЛЬСОНА

НА ВЕСІЛЬНИЙ РУШНИЧОК ПІД ЗВУКИ ВАЛЬСУ МЕНДЕЛЬСОНА

Впродовж віків українці виробили власну систему обрядів, звичаїв і вірувань, морально-естетичних форм, які передавалися з покоління в покоління. Особливою пишністю славився подільський весільний обряд, що був і залишається радісною подією у житті молодят та їх батьків. Весіллю передувало сватання і освідчення нареченій, дарування жениху і сватам рушників і звичайно ж розпивання «могоричу». А саме весілля розпочиналося в суботу і закінчувалося лише у вівторок. На святкування запрошувалась уся громада.

З плином часу, ми в певній мірі відступили від звичаєвих канонів наших предків, однак незалежно від того, весільне торжество у подолян все ж залишається сакральним втіленням родинного свята і носить незвичайний характер.

Мабуть, не гірше святкувати цей пам’ятний день свого життя зможуть тепер молоді пари з Волочищини, адже з ініціативи голови Волочиської районної державної адміністрації Ігоря Добжанського, ще взимку розпочались будівельні роботи по реконструкції і відновленню обрядової зали в районному будинку культури «Гармонія», в якому проходять церемонії вступу у шлюб.

В суботу 28 травня відбулось офіційне відкриття обрядової зали. Тепер церемоніальне приміщення зовсім не впізнати. Тут зустрічається неповторний ансамбль фантазії. Цикльований і покритий лаком паркет немов створює ілюзію водного плеса. По центру від просторих вікон, зашторених святковими гардинами, неначе могутні титани, пофарбовані у білосніжний колір, величезні колони підпирають другий ярус зали. Звідки підчас обряду, обережно тримаючись за золотисті поручні, плавно по білим східкам, як чарівна богиня Афродіта, спускається наречена. Внизу її зустрічає щасливий батько. Біля підніжжя схід встановлений фонтан з якого ключем б’є прозора вода. По центрі фонтану непорушно стоїть мовчазна статуя дівчини біля криниці. Це символізує чистоту подружніх взаємовідносин. А позаду фонтану гармонійно вписаний «живий» куточок природи. Озирнувшись вгору погляд зачаровують виготовлені під замовлення люстри, які нагадують зоряне небо. І вся ця краса супроводжується звуками класичного вальсу Мендельсона у виконанні камерного ансамблю.

Такій розкоші можна лише позаздрити, адже на Хмельниччині знайдеться не багато подібних місць урочистостей, виконаних у незвичайному стилі. Народна мудрість стверджує: «Краса вимагає жертв». І це істина правда. Загальна вартість будівельних робіт обійшлася в чималу суму. Близько півмільйона гривень було витрачено з районного бюджету. Робота була пророблена не просто велика, а – колосальна. Активно долучився до ремонту колектив працівників районного будинку культури. Але воно того варте. І в першу чергу завдячувати потрібно керівнику району, який як справжній господар дбає про рідну місцину. За рік його господарювання Волочиський край ніби розквітнув. Попереду капітальної реконструкції чекає головний майдан райцентру – площа Центральна, на якій заплановано облаштувати новий фонтан, ковані в стилі «ретро» залізні світильники, місця відпочинку. Разом з тим, вже розпочалося будівництво Алеї Слави, на якій будуть встановлені портрети «Почесних громадян Волочиського району».

Все це ще більше скрасить радісні обличчя пар, які вирішать назавжди поєднати серця і побратися. І в цей незабутній день вони згадають добрим словом владу, яка працює на результат.

Віталій МОЗДІР
Переглядів: 646 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]