Головна » 2012 » Лютий » 6 » Закриття ex.ua спричинило наймасованішу хакерську атаку офіційних Сайтів України - Януковича, Азарова і МВС!
16:07
Закриття ex.ua спричинило наймасованішу хакерську атаку офіційних Сайтів України - Януковича, Азарова і МВС!
Як відомо, 31 січня файлообмінник Eх.ua було закрито правоохоронними органами. Після цього користувачі інтернету почали DDoS-атаки на сайт МВС, а також на сайти інших органів влади, в тому числі і сайт президента, що призвело до повного або часткового блокування роботи сайтів.У міліції заперечили надходження заяв від органів державної влади або політичних партій щодо хакерських атак на їхні сайти.Файлообмінник Ex.ua у ніч на 3 лютого частково відновив свою роботу.
31 січня, міліція закрила найбільший український сервіс зберігання інформації Ex.ua.Про це повідомляє прес-служба Управління з боротьби з кіберзлочинністю МВС.Під час обшуків в офісі і дата-центрах ресурсу було вилучено 200 серверів із загальним обсягом нелегального контенту понад 6000 терабайт.

Інтернет-противники влади, що радіють невеликій перемозі через відновлення роботи фалообмінника Ex.ua, повинні розуміти, що повністю здолати владу в інтернеті неможливо. Про це у коментарі Тижню відзначив політолог Володимир Фесенко.На думку політолога,  таку форму протесту використовуватимуть і надалі, можливо навіть як політичну технологію.«Під час цієї ситуації у професійному середовищі я чув, що така практика застосовується не вперше, озвучували навіть розцінки таких атак - від $300 до $1000 за день. Однак, зараз стихійність і масовість, а головне – результат, створили враження досить ефективної інтернет-технології, яку будуть використовувати», – відзначає Фесенко.Однак, додає експерт, слід розуміти, що справа не лише у захисті веб-ресурсу Ex.ua.

«В даному ж випадку поєдналися емоції незадоволення владою, бажання якось помститися їй. А це був лише привід, який фактично спричинив ланцюгову реакцію, і достатньо потужну, в інтернеті. Однак, ті, хто зараз дуже задоволений цією перемогою в мережі, повинні розуміти просту річ – лише в інтернеті владу не переможеш. Як свідчить досвід всіх країн світу, її перемагають лише політично, а не такими кавалерійськими атаками в мережі. А отже, я вважаю, що для інтернет-противників влади це лише тимчасовий успіх. Вони повинні розуміти, що це не єдиний і далеко не головний фронт боротьби проти влади», – пояснив Фесенко.

Водночас, зауважує політолог, влада недооцінила ефективність такої новітньої технології протесту.«У владі недооцінили ефективність новітніх інформаційних технологій і взагалі ефективність хай стихійної, але достатньо скоординованої та масової атаки своїх інтернет-супротивників. А отже, влада, думаю, зробить висновки з цього. Вона готуватиметься і шукатиме форми ефективної оборони, щоб до виборів захистити сайти державних інституцій. Адже її інтернет-супротивники креативно сильніші, і їй це варто пам’ятати», – відзначив політолог.

На думку Фесенка, масова хакерська атака на державні сайти була несподіваною для влади. Проте вуличного протистояння вона боїться більше.«Вулиці, я думаю, вона (влада - ред. ) боїться більше, тому що прямий вуличний протест для неї має найбільшу небезпеку. У всьому світі доведено, що тільки масові акції є головною прямою загрозою для влади. А ця ситуація, несподіванки та нерозуміння цієї сфери створюють негативні емоції у багатьох представників влади. Для них, я думаю, це стало дуже неочікуваним відкриттям, що по них можуть «бити»  там,  де вони не очікували, і що там вони можуть отримати серйозну поразку. Наскільки я розумію, влада ще не знає, як діяти у відповідь. Адже її класичний інструментарій – відкриття карної справи – не тільки не працює, а й створює зворотній ефект», – зазначає Фесенко.

Навіть у випадку технічної можливості з’ясувати можливих учасників хакерських атак відкриття кримінальних справ щодо них, на думку політолога, спричинить повторення схожої ситуації, як з Ex.ua, але в ще більших масштабах.«Це ризик нарватися на нову більш потужну інформаційну атаку. Це було б повторенням цієї помилки з Ех.ua тільки в більших масштабах», – прогнозує політолог.


Причиною закриття називається те, що "адміністрація зазначеного веб-сайту всупереч законним вимогам правовласників та положень Закону України "Про авторське право та суміжні права" забезпечувала масштабне поширення на території держави та поза її межами протиправного контенту - сотень тисяч найменувань аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм та комп'ютерних програм".

Приводом до порушення кримінальної справи міліція назвала звернення на адресу МВС від офіційних представників провідних світових виробників програмного забезпечення Adobe, Microsoft, Graphisoft та інших.Закриття потужного веб-ресурсу Ex.ua є справою світового масштабу.

З повідомлення міліції.

Міліція нагадала, що в листопаді 2010 року Американська асоціація звукозапису RIAA віднесла Ех.ua в число 25-ти найбільших піратських веб-ресурсів світу.За даними правоохоронців, адміністрацію ресурсу очолював громадянин Латвії. Зараз 16 працівників офісу компанії допитуються, а вилучена техніка спрямована на експертизу."Скільки людей буде притягнуто до відповідальності в рамках розслідування цієї кримінальної справи, стане ясно після проведення необхідних слідчих і процесуальних дій. Відповідальність за статтею Кримінального кодексу України, за якою порушено кримінальну справу, передбачена у вигляді позбавлення волі строком до 5 років з конфіскацією примірників творів і обладнання", - нагадала міліція.

Правоохоронці також оголосили, що "закриття потужного веб-ресурсу Ex.ua є справою світового масштабу" і нагадали про те, що недавно в США ФБР закрила найбільший у світі файлообмінник Megaupload.
Нагадаємо, Ex.ua є спадкоємцем колись популярного файлообмінника Infostore.org, який працював з 2004 по 2008 рік. Наприкінці 2008 року сайт було також закрито міліцією, а його сервери - вилучено правоохоронними органами. Офіційна причина - наявність порнографії на сайті.Влітку 2011 року Ex.ua оголосив про переговори з великими правовласниками з метою легалізації свого контенту. Внаслідок цього очікувалася поява платного розділу на сайті.
Президента Віктора Януковича піддався хакерській атаці. Станом на 15:30 ресурс глави держави все ще доступний, проте працює з помітними перебоями, частина зображень не завантажуються.

У зв'язку з цим прес-секретар Януковича Дарина Чепак у своєму блозі на "Українській правді" написала звернення до тих, хто атакує сайт, звинувативши їх в перешкоджанні поширенню життєво важливої ​​інформації.

"Суспільство довго боролося за вільний доступ до інформації від держорганів. Iнформацiї, що стосується життя громадян, і яка важлива для життєдіяльності країни. Журналісти долають небачені бюрократичні перепони для доступу до публічної інформації, який гарантований їм законом. І тепер, через атаки, руйнуються майданчики для розміщення цієї суспільно важливої ​​інформації", - обурюється вона.

Чепак додала, що атака триває ще з ночі і порадила незгодним обрати для своїх протестів інші майданчики.Як повідомляли Ukranews,  31 січня, міліція закрила популярний файлообмінник Ex.ua. Протягом години після повідомлення про це сайт МВС впав під атакою хакерів і не працює досі.
З учорашнього вечора в соцмережах поширюється інструкція про те, як обвалити сайт Президента.
Переглядів: 552 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]