Головна » Статті » Спорт

Волочиський «Збруч-Астарта» – чемпіон Хмельниччини-2008
Чемпіоном Хмельницької області в сезоні, що завершився, стала команда з Волочиська, яка була заснована лише в нинішньому році.



За умови чемпіонства

ФК «Збруч» у Волочиську було зареєстровано лише у червні цього року. Командою опікується в основному районна федерація футболу, яку очолює колишній футболіст і тренер місцевих аматорських колективів Євген Сіньков. Він і став президентом футбольного клубу. У першості клуб виступає під назвою «Збруч-Астарта», адже його генеральним спонсором виступив агрохолдинг «Астарта-Київ». Через Волочиський цукровий завод, на базі якого агрохолдинг створив підприємство «Цукор Поділля», клуб фінансується на 80 відсотків. Решта фінансування надходить із бюджету району та інших спонсорів.



Вдалий підбір виконавців

Розпочати свою історію з чемпіонства, клубові вдалося завдяки вдалому підбору футболістів і тренера. Наставником до Волочиська приїхав працювати Ігор Шишкін, котрий минулого сезону вивів на перше місце обласної першості команду Теофіпольського цукрового заводу. Разом із ним у «Збруч-Астарті» з’явилися й два гравці − Сергій Лук’янов і Максим Борисович. Загалом, колектив місцевими виконавцями укомплектований лише наполовину. Крім теофіпольців, у команді грають футболісти із Кам’янець-Подільського, Хмельницького, а також з Тернопільської області.



Найпринциповіші суперники

За словами Євгена Сінькова, найпринциповішими у чемпіонаті виявилися зустрічі з командою «ІНАПІК» (Дунаївці). У першому колі вона відмовилася від зустрічі зі «Збруч-Астартою», мотивуючи свою позицію тим, що в у складі суперника багато футболістів-легіонерів (на той час деякі гравці професіональних команд, скориставшись перервою в чемпіонаті ПФЛ, погодилися зіграти кілька матчів у аматорській лізі) й отримали технічну поразку. В другому колі «Збруч» грав у Дунаївцях уже без професіоналів і переміг з рахунком 4:0. Також у другому колі волочисці встояли в поєдинку проти хмельницького «Поділля» (0:0), яке виставило проти претендента на чемпіонство виконавців зі складу команди, що грає у другій українській лізі. Слід зазначити, що підопічні Шишкіна взагалі зазнали лише однієї поразки у першості − від ФК «Славута».



Волочиськ у першості Хмельниччини

Футбольні традиції у Волочиську почали закладатися в 1974 році. Тоді клуб «Машинобудівник» із граючими тренерами Євгеном Сіньковим та Миколою Островським став першим у чемпіонаті області. Щоправда, повторити свій успіх йому не вдавалося майже півтора десятиліття. Лише у 1989 році, коли на базі «Машинобудівника» було створено команду «Стріла», волочисцям знову вдалося вибороти золоті нагороди першості Хмельниччини. Наступного сезону за Волочиський район виступав уже футбольний клуб «Збруч», котрий тріумфував у 1991 році, але припинив своє існування через декілька років. Серед найсильніших аматорських футбольних колективів регіону була й команда «Агробізнес», яка виступала в чемпіонаті області від Волочиська.



Домашня арена

Нинішня команда «Збруч-Астарта» тренується та приймає гостей на своїй літній спортивній базі − наданому клубові районному стадіоні «Юність». На ньому, завдяки турботам районної федерації, зразковий газон, який оцінюється чотирма балами для ігор на Кубок України. Внаслідок реконструкції у 2002 році арена, що була розрахована при будівництві на п’ять тисяч глядачів, стала вміщати три тисячі. Проте умови для вболівальників потребують поліпшення. До послуг самих футболістів гуртожиток машинобудівного заводу та його санаторій «Райдуга», розташований поруч зі стадіоном. У зимовий період футболісти тренуються в спортзалі машинобудівного заводу «Дружба». Хоча, у райцентрі є достатньо спортивних майданчиків, аби тренувальний процес проводити на відкритому повітрі…



Плани на майбутнє

Після нагородження чемпіони розійшлися на канікули. Тренувальний цикл у команди розпочнеться після новорічно-різдвяних свят. На наступний сезон перед колективом поставлено завдання не тільки повторити цьогорічне досягнення в обласній першості, але й достойно представити область у всеукраїнських змаганнях серед аматорських команд. Втім, на плани і результати може вплинути економічна криза. Як розповів Євген Сіньков, успішний виступ «Збруч-Астарта» викликав інтерес у місцевих бізнесменів, які погодилися поповнити групу спонсорів клубу в наступному році. Але один з найбагатших з-поміж них уже попередив, що стан справ у його підприємства погіршився і він не зможе допомогти команді.




«Збруч-Астарта»-2008:

Воротарі − Ярослав Левицький, Степан Зайчук, Олег Блажеєв, Артем Ващук.

Захисники − Вадим Шмигун, Віктор Кучерас, Богдан Іванчук, Сергій Лук’янов, Максим Борисевич, Ігор Глушок, Віталій Янко, Олександр Кузьмов.

Півзахисники − Ігор Бадло, Дмитро Годасевич, Автанділ Гвіанідзе, Любомир Сподаренко, Андрій Коза, Олександр Пірко.

Нападники − Олександр Брянський, Роман Аптігарімов, Сергій Бабій, Андрій Мартинюк, Ілля Полянський.

Головний тренер − Ігор Шишкін.

Начальник команди − Володимир Ніколюк.
Президент − Євген Сіньков.
Категорія: Спорт | Додав: admin (18.08.2011)
Переглядів: 703 | Теги: футбол, спорт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]